Anemometer Update!

Tips, tricks and frequently asked questions
elraj
Posts: 50
Joined: 13 Nov 2015, 21:41

Re: Anemometer Update!

Post by elraj » 22 Dec 2015, 20:07

GEORGzer wrote:So today was another "hurricane out of nowhere" day for me and I think I figured out what causes this phenomenon.

Every time one of these insanely high measurements happens, it has been a day with almost no wind at all and the temperature had risen a lot in a short time.
So I think it's a thermal problem and I don't mean a malfunction, but a misreading caused by something like thermal updraft, maybe.

What do you think?
Well, I have the same experience (ref. my post: viewtopic.php?f=10&t=5620)

On both occasions it happened after a sudden change from cold to warm weather.

Unlike yours, mine never stopped reporting hurricane winds. It lasted for two days until I climbed up on the roof, took it inside and re-installed.

If it is a case of thermal updrift: how come mine were reporting gusts of 33 km/h when inside on my desk, and then reported calm conditions once re-installed? I find no logic in that.
Attachments
20.12..2015 - re-installed.jpg
20.12..2015 - re-installed.jpg (42.93 KiB) Viewed 1042 times

utakurt
Posts: 41
Joined: 01 Oct 2013, 22:00

Re: Anemometer Update!

Post by utakurt » 24 Dec 2015, 09:23

utakurt wrote:...later this day I'll post some pictures of the aneometer...it's installed directly unter a "Black 300" wind power station :P

Sry 4 the delay....here are the pictures whre you can see the netatmo aneometer under the Black 300 power station
Aneometer1.jpg
Aneometer1.jpg (100.4 KiB) Viewed 961 times
Aneometer2.jpg
Aneometer2.jpg (96.04 KiB) Viewed 961 times
...and it's nice to see that the wind-direction which is shown in the netatmo weather app is always exactly the same direction of the wind powerstation
AneometerNetatmo.jpg
AneometerNetatmo.jpg (48.56 KiB) Viewed 961 times

GEORGzer
Posts: 1035
Joined: 14 Jan 2014, 18:14

Re: Anemometer Update!

Post by GEORGzer » 25 Dec 2015, 18:42

Same scenario today.
Attachments
Bildschirmfoto 2015-12-25 um 18.39.56.jpg
Bildschirmfoto 2015-12-25 um 18.39.56.jpg (81.73 KiB) Viewed 890 times
Home:
Weather Station (3rd Generation + Rain Gauge, Wind Gauge, 3 additional Indoor Modules)
2 Valves + Relais (Starter Pack), 5 additional Valves

Office:
Thermostat + Relais (2nd Generation)
Healthy Home Coach
Smart Smoke Alarm

Stoffiss
Posts: 50
Joined: 06 Aug 2015, 12:12
Location: Sweden

Re: Anemometer Update!

Post by Stoffiss » 27 Dec 2015, 11:21

I'm very happy with my wind gauge actually, I haven't had any real troubles with it yet (knock on wood) and it's been mounted for almost a month. It's giving me very reasonable readings actually. Although, one thing, have you guys also noticed that it reads higher when it rains?
My devices
Netatmo Weather Station // Indoor module v119 // Outdoor module v43 // Add. indoor module v43 x2 // Rain gauge v8 // Wind gauge v14

Saegis
Posts: 14
Joined: 11 Mar 2013, 21:30

Re: Anemometer Update!

Post by Saegis » 02 Jan 2016, 15:36

My new anemometer shows always 2km/h as a minimum wind speed even if there is no wind at all.
Even indoor with all doors and windows closed and no one in the room. Anyone else having this issue?

neve
Posts: 11
Joined: 30 Nov 2015, 17:49
Location: Leiden, the Netherlands

Re: Anemometer Update!

Post by neve » 03 Jan 2016, 19:35

I have had the same experience. During calm conditions, no wind at all, but the windspeed was never 0 km/h, always 1 km/h. So one more fix to do for Netatmo, the same for fixing the extreme high values for windspeed. Today for many hours more then 150 km/h. It was difficult to reset everything. It happened for the third time since start measuring with this windmeter in November last year. Hope on next version firmware 11 + 1 !

deeayy
Posts: 22
Joined: 30 Nov 2015, 10:03

Re: Anemometer Update!

Post by deeayy » 06 Jan 2016, 21:51

Interesting, today I had a symbol I've not seen before as wind direction (see attached image). I think it means the wind kept changing direction (swirling).
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg (28.2 KiB) Viewed 410 times

GEORGzer
Posts: 1035
Joined: 14 Jan 2014, 18:14

Re: Anemometer Update!

Post by GEORGzer » 06 Jan 2016, 21:54

Hurricane :o
Home:
Weather Station (3rd Generation + Rain Gauge, Wind Gauge, 3 additional Indoor Modules)
2 Valves + Relais (Starter Pack), 5 additional Valves

Office:
Thermostat + Relais (2nd Generation)
Healthy Home Coach
Smart Smoke Alarm

gavinfabl
Posts: 51
Joined: 18 Oct 2013, 12:29

Re: Anemometer Update!

Post by gavinfabl » 07 Jan 2016, 08:05

I've posted mine back to netatmo support as they wanted to check out my sensor.

It seems to work for a short period and then goes nuts with 3 notifications together telling me 40,50 and 68mph winds and then even higher.

I had the wind sensor in my kitchen overnight before packing it up and I got wind alerts of 68mph with a max recorded of 94mph. There was no wind in the,kitchen.

Whatever the issue is, I hope they can fix it.

deeayy
Posts: 22
Joined: 30 Nov 2015, 10:03

Re: Anemometer Update!

Post by deeayy » 07 Jan 2016, 12:27

Just had my first false wind reading. Occurred during some heavy rain, as you can see in the attached.
Screen Shot 2016-01-07 at 11.25.08.png
Screen Shot 2016-01-07 at 11.25.08.png (31.71 KiB) Viewed 363 times

Post Reply

Return to “General questions”